23 Haziran 2014 Pazartesi

Hollanda 2 - 0 Şili























FİFA 2014 Dünya Kupası B Grubu oynanan 3. maçlar sonucunda perdeyi kapattı. Turnuvanın en büyük hayal kırıklıklarından birini yaşayan İspanya ilk iki maçında Hollanda ve Şili'ye mağlup olmuştu. Gruptaki son maçına kendileri gibi Hollanda ve Şili'ye mağlup olarak turnuvaya veda eden Avustralya karşısında çıkan İspanyollar maçı 2-0 kazanarak turnuvayı galibiyetle kapattı.

Gruptaki asıl merak uyandıran maç ise kesinlikle Hollanda - Şili müsabakasıydı. İspanya'yı etkileyici bir oyunla bozguna uğrattıktan sonra turnuvanın mutlak favorilerinden biri olarak gösterilmeye başlanan Hollanda, hücum futbolunu doruklarda yaşayan ve İspanya'yı turnuva dışına iterek tüm dikkatleri kendine çeken Şili ile liderlik mücadelesi için sahaya çıktı. Elbette ki bu liderlik mücadelesinin sonu sadece psikolojik kazanç değildi. Grupta liderliği ele geçiren takım ikinci turda muhtemelen Brezilya yerine Hırvatistan - Meksika maçının kazananı ile eşleşecek ve çeyrek final için daha avantajlı bir konuma gelmiş olacaktı.




























Beraberlik durumunda grup liderliğini elde edecek olan Hollanda'da Louis Van Gaal, sahada topun arkasına geçen ve kontrataklarla çıkmayı planlayan bir takım sürmeyi tercih etti. Galibiyete ihtiyacı olan taraf Şili ise yine hücumsal oyun planıyla sahadaki yerini aldı.

Maça rakibine oranla biraz daha baskın bir şekilde başlayan Şili, Hollanda'nın geriye yaslanan oyunu karşısında ataklarını geliştirmekte zorlanan bir görüntü çizdi. Ayrıca çok adamla atağa çıkarken bir kontratak takımı olan Hollanda'nın ani çıkışları da kalelerinde tehlikeler yaşamalarına neden oldu. Hücumda Sanchez ve Varga ikilisi arkasına Gutierrez, Aranguiz ve Diaz ile hücum etmeye çalışırken Mena ve İsla'da fırsat bulup kanattan ataklara destek vermeye çalıştı ancak Hollanda defansının aldığı önlemler Şili'nin istediği fırsatları bulmasına fazla olanak tanımadı. Özellikle Daley Blind, Alexis Sanchez'e adeta yapışarak Şili'nin pozisyon etkinliğine ket vurmayı başardı. Şili'nin bir diğer gol umudu olan Vargas ise sahada adeta yokları oynayarak hayal kırıklığı yarattı.




Hollanda ise Şili ataklarını savurduktan sonra kazanılan toplar sonucu ani çıkışlarla rakibinin üzerine gitmeye planladı. Özellikle Robben'in sprint özellikleri sonuna kadar kullanılmaya çalışılsa da gerek Robben'i takım arkadaşlarının tamamlayamaması, gerekse de Şili'nin yer yer sergilediği sert savunma anlayışı Hollandalıların maçı rahat bir şekilde koparmasına engel oldu.

 İkinci yarıya Gutierrez - Basejour değişikliğiyle başlayan Şili'de özellikle Alexis Sanchez yakaladığı fırsatları bireysel yetenekleri ile kullanmaya çalıştı ancak Hollanda'nın etkili savunması ve Blind'in ikinci yarıda da Sanchez'e yapışması efektif hücumlar yapılmasına mani oldu. 70. dakikada Silva yerine Valdivia'nın oyuna girişiyle birlikte defans arkasına atılan top sayısının arttığı söylenebilir ancak bu değişiklik de skora bir şeyler yansıtamadı.

Maçta beraberliğe kitlenmiş bir görüntü veren Hollanda'da 75. dakikada oyuna giren Leroy Fer kullanılan korner vuruşundan sonra yapılan ortayı kafayla Şili ağlarına göndererek takımını öne geçirdi.



























Bu dakikada itibaren Şili'nin direnci kırıldı. Maç sonuna kadar cılız ataklarına devam eden Şili'nin maçın son saniyelerinde beraberlik için yüklendiği sırada Hollandalılar oyun şablonlarına örnek olarak gösterilebilecek şekilde defansta kazandıkları topu uzun bir pasla Robben'e yolladı. Topu sürükleyen Robben'in ceza sahasının solundan açtığı ortayı yine ikinci yarıda oyuna dahil olan Memphis Depay ağlara göndererek fişi çekti.


Maç sonucu Hollanda 9 puanla gruptan lider olarak çıkarken Şili ise ikinci sırada kaldı. A Grubu'nda Meksika - Hırvatistan ve Brezilya - Kamerun maçlarının ardından ortaya çıkacak puan durumuna göre iki takımın da rakipleri belirlenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder